Czujecie już te zapachy z kuchni? Marzycie o tym, by wreszcie przez kilka dni zapomnieć o wszelkich zasadach typu: chleb – be, ciasta – be, pierogi – uciekaj najdalej jak możesz? I słusznie, bo święta, to czas, kiedy masz odpocząć, miło spędzić czas w gronie najbliższych i rozkoszować się smaczną, tradycyjną kuchnią Jednak nie oznacza to, że mamy mieć trudność z wbiciem się w świąteczną kreację!
Co zrobić, by nie odmawiać sobie przyjemności jedzenia, ale nie obawiać się, że w trzy dni przytyjemy nawet kilka kilogramów? Mogłabym napisać na ten temat kilka tekstów, ale czy będę dla Was wystarczającym autorytetem? No dobra, lubicie mnie, wierzycie mi, ale specjalista to specjalista 😉
Słodkie napoje zastąpcie zieloną herbatą. |
Dlatego poprosiłam o pomoc dietetyków z muslitakjakchcesz.pl. Oto kilka prostych, ale bardzo skutecznych porad:
– 1. Nie należy doprowadzać do uczucia głodu przed uroczystymi posiłkami, w celu zrobienia miejsca na świąteczne potrawy. Zasiadając za stołem pełnym wyczekiwanych potraw, zanim się zorientujesz się, zjesz więcej niż potrzebuje tego Twój organizm. Informacja o zaspokojeniu głodu trafia do mózgu później niż jedzenie do żołądka. Może okazać się, że zjadło się dwa razy więcej niż w rzeczywistości była taka potrzeba. Sposób? Zaplanowany dzień pozwoli uniknąć jedzenia kilku śniadań i obiadów.
– 2. Trzeba uważać na wielkość nakładanych porcji na talerz. Lepiej nałożyć na talerz mniej, a jeśli to nie wystarczy wziąć dokładkę. Jedzenie powoli, dokładne gryzienie pozwoli na rozkoszowanie się smakiem, a jednocześnie będzie zdrowsze dla żołądka.
– 3. Ostrożnie nie tylko z tym, co jesz, ale także z tym, co pijesz! Słodkie napoje gazowane warto zastąpić zieloną herbatą, wodą, kompotem z suszu bądź innych owoców, sokiem owocowym bez dodatku cukru.
Cukierki z choinki można zastąpić bakaliami. |
– 4. A co ze słodyczami? Można je zastąpić bakaliami, orzechami i suszonymi owocami.
Od siebie dodam, że warto też przygotować zdrowszy wariant słodkości: zamiast makowca robię masę makową: mak, miód, bakalie – wszystko mieszam i odstawiam do lodówki. Mam pyszny deser bez mąki, cukru, który można położyć na talerz i jeść łyżeczką. Polecam też ciastka owsiane bez mąki i cukru. Płatki owsiane, różnego rodzaju orzechy, siemię lniane – to wszystko wrzucamy do młynka lub miksera i delikatnie siekamy. Następnie dodajemy 2-3 jajka, suszone owoce i lepimy z tego ciastka i układamy je na blasze. Na wierzchu możemy posmarować je miodem. Pieczemy ok. 15 minut i zdrowy, chrupiący deser jest gotowy!
– 5. Zdrowym podejściem jest stały ruch. Trzeba unikać siedzenia za stołem przez całe 3 dni. Dobrym rozwiązaniem jest spacer po każdym posiłku. Pozycja siedząca spowalnia metabolizm, a więc trawienie wszystkich tradycyjnie tłustych polskich posiłków.
Znacie mnie, ja zamiast spaceru polecam zimową przebieżkę!