Wszelkiego rodzaju interwały, kiedy trzeba dać z siebie wszystko i pobiec szybsze odcinki tempem ok. 4:30, które teraz jest dla mnie wymagające, sprawiają, że po jestem zmęczona, szczęśliwa i głodna jak wilk! Dlatego miałam ochotę na coś smacznego, co jednak nie będzie wymagało zbyt dużo myślenia ani zbyt wielkich nakładów pracy. Tak oto powstała spontaniczna zapiekanka z ryżem, bakłażanem i kozim serem z kokosową nutą. Pycha! Dzielę się przepisem, póki pamiętam, co wrzuciłam do gara;)
Trenowaliśmy dziś we dwoje: najpierw Konrad zrobił swoje magiczne 15km w terenie, a ja spacerowałam z Nelką w pięknych okolicznościach przyrody, potem ja pocisnęłam wspomniane interwały: 3km rozbiegania w terenie, a potem 2 serie 5×2 min szybkie tempo na 2 minuty truchtu. Do domu wparowaliśmy głodni, więc szybko trzeba było wykombinować coś smacznego. Bez specjalnego zastanowienia wstawiłam ryż (lubimy typu basmati) i stwierdziłam, że jak już się będzie gotować to ja będę myśleć co dalej. W ręce wpadł mi bakłażan, ser kozi więc pomyślałam: „Może tak to wszystko razem zapiec w pomidorach”? Moim oczom ukazało się jeszcze mleko kokosowe, które tez postanowiłam odważnie wykorzystać i super! To genialnie podkręciło smak. Jedzenie było pyszne, dlatego już mówię co i jak.
Składniki:
ryż (ilość według uznania i liczby osób)
1 cebula – szalotka lub czerwona
1 bakłażan
ok. 15 pomidorków koktajlowych
1 puszka pomidorów
1/4 kostki miękkiego koziego sera dobrej jakości
odrobina parmezanu startego na tarce z dużymi oczkami
2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego tłuszczu, na którym zwykle smażysz
200 ml mleka kokosowego
przyprawy: sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania ryżu (ja w tym celu zawsze używam Thermomixa bo jest szybko, czysto i zawsze wychodzi idealnie;). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni z rozpuszczonym olejem kokosowym. Po ok. 2 minutach dodajemy puszkę pomidorów, wszystko gotujemy na patelni na średnim ogniu. W tym czasie kroimy bakłażana i pomidorki koktajlowe (ja kroję je w ćwiartki, a bakłażana w plasterki i na pół). Po kilku minutach dodajemy bakłażana do sosu pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Na ostatnie kilka minut dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy na dno ryż i polewamy go mlekiem kokosowym. Na to kładziemy zawartość patelni czyli sos pomidorowy z bakłażanem i delikatnie mieszamy. Dodajemy pokruszony w rękach ser kozi i posypujemy parmezanem. Wszystko wstawiamy do piekarnika na ok. 7 minut z funkcją z termoobiegiem, a potem przełączamy na 5-7 minut na funkcję grill. Gotowe! Podawać z zieleniną.