Ho, ho, ho! Kto nie może się już doczekać świąt? U nas w tym roku będzie inaczej. Kameralnie, więc można sobie odpuścić wielkie przygotowania, bo, jak pogoda dopisze, będziemy świętować na plaży. Ale, co jak co – świąteczne ciasteczka/pierniczki muszą być! Oto przepis na te w wersji bezglutenowej!
I choć może Wam się wydawać, że na Lazurowym Wybrzeżu ciężko poczuć atmosferę świąt, to trudno o większą bzdurę. Mam wrażenie, że ze względu na słoneczną pogodę i brak śniegu, przykłada się tutaj jeszcze większą uwagę do wszelkich ozdób, choinek, lampek i Mikołajów chodzących po ulicach. U nas w domu też już słychać świąteczne piosenki w wersji Indie – w razie czego podrzucam moją ulubioną playlistę, która jest przyjemna i ani trochę nie pachnie tanim kiczem:
A tutaj przepis na pyszne, świąteczne ciasteczka korzenne bez glutenu:
Świąteczne ciasteczka bezglutenowe
Składniki:
· 150g mąki bezglutenowej (ja wybrałam taką mieszankę: mąka ryżowa oraz kasztanowa)
· 60g cukru trzcinowego lub cukru kokosowego
· 90g masła
· 2 łyżeczki mielonej przyprawy do pierników
· 2 łyżki mleka (może być ryżowe, migdałowe, owsiane) bądź wody
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik (grzałka góra-dół) do 140°C. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, ugniatamy ciasto. Gdyby wyszło za lepkie (w zależności od rodzaju mąki, którą użyjemy), możemy pominąć dodanie mleka lub wody. Ciasto możemy rozwałkować i wykroić świąteczne kształty przy pomocy foremek, jak przy tradycyjnych pierniczkach czy kruchych ciasteczkach. W tym wypadku dobrze jest najpierw ciasto schłodzić w lodówce! Druga dobra metoda to lepienie małych kuleczek (wielkości winogrona lub orzecha laskowego) oraz naciskanie palcem na ich środek po luźnym ułożeniu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. W między czasie zaglądamy i sprawdzamy, czy nie za bardzo zbrązowiały. Ciastka twardnieją po ostygnięciu.
Smacznego i przy okazji wesołych i rodzinnych Świąt, kochani!
Zdjęcia: Iwona Montel – @aimframe