Sorbet to podobno nie lody 🙂 A ja właśnie sorbety lubię dużo bardziej niż klasyczne, kremowe lody. Moją ukochaną przekąską, która poprawia mi humor podczas tych niebiegowych dni, jest mrożony banan, który zjadam tak po prostu w całości, albo blenduję i mam dietetyczne lody tutaj znajdziecie opis co i jak😉
Ale ile można jeść te banany? Niedługo rozpocznie się sezon na truskawki, maliny, borówki i dopiero się zacznie! Będzie można blendować wszystko i jeść smaczne i bogate w witaminy sorbety, popijać gęste smoothie. Jednak już teraz możemy sobie całkiem nieźle poradzić:
Sorbet: przepis
Spora ilość kostek lodu: ok. 500g
Owoce. Co macie pod ręką, ja wczoraj zmiksowałam: mrożone truskawki, gruszkę, banana
sok z cytryny lub z pomarańczy
Zaczynamy od blendowania owoców z sokiem wyciśniętym z cytryny lub pomarańczy, następnie dodajemy lód i blendujemy. Jeśli otrzymasz za mało zmrożoną konsystencję, włóż deser do zamrażalnika na godzinę i zamiast gęstego smoothie będziesz mieć sorbet.
Bez cukru, bez ulepszaczy o proste jak drut 🙂 Smacznego!
Pingback: Dietetyczne lody truskawkowe: bez cukru, bez tłuszczu, same owoce : Panna Anna Biega()