Nie wiem jak Wy, ale ja w chłodniejsze dni lubię zacząć dzień od czegoś ciepłego. Ostatnio u mnie na stole królują omlety i inne jajka na milion sposobów, naleśniki kasztanowe, gofry kokosowe lub owsiane. Nie brakuje też nieśmiertelnej owsianki czy jaglanki, tyle tylko, że wciąż coś zmieniam, żeby się nie znudzić. Dziś przepis na smoothie bowl, czyli owsiankę podaną z owocowym smoothie i ulubionymi dodatkami.
Jeśli lubicie śniadania na słodko, ten przepis na pewno zrobi dobrze Waszym podniebieniom! I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać skomplikowany, zapewniam Was, że to szybka akcja. A do tego zdrowa, pożywna i, powiedzmy to sobie szczerze, ładna dla oka. Bo smoothie bowl na tym właśnie polega!
Daktylowa owsianka z owocowym smoothie
Składniki:
owsianka:
– 4-5 łyżki mieszanki różnych płatków (np. płatki owsiane, jęczmienne, orkiszowe),
– ok.1- 1,5 szklanki mleka owsianego bądź migdałowego,
– 1 łyżeczka ziaren kakaowca na osobę,
– 2 łyżeczki syropu z daktyli na osobę
Do ciepłego mleka wsypać płatki i resztę składników, chwilę zagotować do zgęstnienia całości.
Owocowe smoothie:
1 banan,
½ dojrzałego mango,
½ melona galia (zielony miąższ).
Wszystkie składniki blendujemy (ja robię to w thermomixie). Dla uzyskania rzadszej konsystencji, można dodać odrobinę wody bądź soku z pomarańczy.
Do dekoracji: według pomysłu i upodobań
• nasiona konopi (siemię konopne) są nazywane superskładnikiem diety ze względu na idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 oraz zawartość 10 aminokwasów, co sprawia, że są doskonałym źródłem białka. Oprócz tego nasiona konopi to bogactwo witamin i składników mineralnych.
• wiórki kokosowe
• tłuczone siemię lniane
• sezam
• nasiona słonecznika
• rodzynki lub inne suszone owoce
Wszystko układamy w miseczce tak, by cieszyło nasze oko. Smacznego!
Zdjęcia: Iwona Montel – aim-frame.me