Kto lubi słodkie ziemniaki? U mnie w domu wszyscy! Kochamy frytki z batatów, zupy-kremy, a nawet desery! Ich konsystencja sprawia, że muffiny, ciasta czy inne wypieki są wyjątkowo miękkie i wilgotne. Dziś przepis na pyszny słodki chleb z batatów bez mąki i cukru!
Przepis jest szybki i prosty. Zamiast mąki z tapioki można śmiało użyć z mąki jaglanej (ja robię sama rozdrabniając kaszę). Chleb z batatów idealnie smakuje sam, ale też z masłem orzechowym lub migdałowym, gorącymi malinami albo na wytrawnie: np. z jajkiem i z avocado.
Składniki:
4 duże jajka
pół szklanki puree z batatów
4-5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżka miodu
1 i 1/3 szklanki mąki migdałowej
3 łyżki mąki kokosowej
1/4 szklanki mąki z tapioki
1 łyżeczka sody
odrobina soli himalajskiej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, funkcja góra-dół. Formę wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce dokładnie wymieszaj jajka i puree z batatów – do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj olej kokosowy, miód. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę kokosową, migdałową, z tapioki, sodę i sól. Powoli i delikatnie połącz ze sobą składniki mokre i suche. Ciasto przelej do formy i piecz ok. 1 godziny (warto zajrzeć do piekarnika po 50 minutach i sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka, czy nie jest gotowe). Gotowy chleb wyciągnij z piekarnika i ostudź. Spróbuj poczekać przynajmniej godzinę zanim chwycisz za nóż!
Zdjęcia: Iwona Montel
Przepis zainspirowany blogiem: https://www.paleorunningmomma.com