Jak już wiecie, należę do tych osób, które lubią dobrze i smacznie zjeść, ale mają baaaaaardzo mało czasu na to, by siedzieć w kuchni. Wczoraj przygotowałam lunch w 10 minut: po prostu zajrzałam do lodówki, do szafek i zrobiłam 2 sałatki, które na kanałach social media skradły Wasze serca, dlatego na życzenie dzielę się przepisem. A co!
Z jarmużem długo miałam problem. W koktajlach jakoś totalnie mi nie wchodzi: niby piję, ale powiem szczerze, że to tak bardziej z przekonania, bo zarówno konsystencją jak i smakiem dużo bardziej odpowiada mi szpinak. Za to jarmuż podpieczony lekko w piekarniku z odrobiną tłuszczu i przypraw smakuje wybornie. Tak samo uduszony na patelni (ten patent poznałam dzięki książce “Paleo po Polsku” – dzięki!).
Sałata z jarmużem
Składniki:
kilka garści umytego i posiekanego jarmużu
1 duża gruszka (pokrojona w kosteczkę)
sok z połówki pomarańczy
kilka orzechów włoskich
garść rodzynek lub jeszcze lepiej: suszonej żurawiny!
łyżeczka oleju kokosowego do duszenia
przyprawy: (wg gustu)
ja dodałam: pieprz i cynamon
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni rozprowadzam olej kokosowy i wrzucam jarmuż. Doprawiam go, mieszam i na minutę lub dwie przykrywam. Duszę na małym ogniu. Dolewam sok z pomarańczy, mieszam, dodaję gruszkę i rodzynki, mieszam i zostawiam jeszcze 2-3 minuty na niewielkim ogniu. Regularnie mieszam całość, by nie przypalić jarmużu. Po 2-3 minutach zabieram wszystko z ognia i wrzucam do miseczki. Posypuję kruszonymi orzechami i polewam odrobiną miodu. Pyszne jeszcze na ciepło!
Sałata z cieciorką
Najszybsza na świecie, idealna po treningu czy na przekąskę, gdy chcesz dostarczyć sobie białka a nie masz chęci na mięcho, rybę czy nabiał lub najzwyczajniej w świecie ich nie jesz.
Składniki:
cieciorka – ok. 300g (można użyć tej ze słoika lub samemu wcześniej namoczyć)
suszone pomidory – kilka sztuk, wg uznania
1 dojrzałe avocado
2 łyżeczki sezamu (jak masz czas, to upraż chwilę na patelni, będzie jeszcze lepszy!)
1 łyżeczka oleju z pestek dyni
Przygotowanie:
Cieciorkę dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie, pomidory i avocado pokroiłam w kostkę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą i gotowe! Ot i cała filozofia. Smacznego!