Ufff… jak gorąco! Ciężko w takie dni jak dziś myśleć o obiedzie. “Zjedzmy jakąś sałatę” – rzuciłam, ale moja szybsza połowa chciała coś bardziej treściwego. Postanowiłam zaszaleć z owocami, żeby w upalne dni choć trochę się orzeźwić. Co powiecie na risotto zalane gorącym sokiem świeżo wyciśniętym z pomarańczy zamiast bulionu, karmelizowanymi gruszkami i prażonymi płatkami migdałowymi?
“Kochanie, to najlepsze risotto, jakie w życiu jadłem” – powiedział, po pierwszym kęsie, zatem postanowiłam spisać to, co działo się w kuchni i podzielić z wami. Ale uwaga! Tym razem działanie było bardzo “na oko” dlatego zachęcam, żebyście zaufali własnemu instynktowi jeśli chodzi o doprawianie czy proporcje. Gotowi? Start!
Składniki: (na 2 porcje)
100g ryżu typu arborio (np. risotto, paella)
2 gruszki
olej kokosowy
miód
400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
150 ml wody
sól
cynamon
gałka muszkatołowa
wanilia (najlepiej starta laska wanilii – dodajemy tylko szczyptę)
3-4 łyżeczki ser mascarpone
pół szklanki uprażonych płatków migdałowych (uprażyłam na suchej patelni)
Przygotowanie:
Zaczynasz od wywaru. Tym razem zamiast bulionu wlewasz do garnka sok z pomarańczy i wodę. Czekasz aż się zagotuje.
W tym czasie obierasz gruszki, usuwasz ogryzek, kroisz w kostkę. Rozgrzesz patelnię, rozpuszczasz na niej olej kokosowy (ok. 2 łyżek stołowych), miód (ja dałam jedną łyżkę stołową), wanilię, cynamon, gałkę, wszystko dokładnie mieszasz. Kiedy otrzymasz jednolitą masę, dorzucasz gruszki i smażysz ok. 7 min. na niewielkim ogniu.
Bierzesz drugi garnek lub większą patelnię. Rozpuszczasz na dnie olej kokosowy, wrzucasz ryż, dodajesz szczyptę soli (można też dodać tymianek) i prażysz chwilę aż ryż się zeszkli. Następnie stopniowo (co kilka minut) dolewasz sok z pomarańczy. Wykorzystałam do tego celu chochlę. Tutaj zaufaj sobie: być może nie wykorzystasz całego soku z wodą. Kiedy ryż jest już gotowy (ok. 20-25 minut) możesz dodać 3-4 łyżeczki mascarpone, żeby risotto było jeszcze bardziej kremowe. Na koniec dodajesz skarmelizowane gruszki i posypujesz danie płatkami migdałowymi. Gotowe!