Czy wy też jesienią chodzicie zasmarkani? A może ból gardła dokucza wam tak bardzo, że zamiast iść pobiegać, trzeba wybrać opcję “łóżko”? Jesień to moja ulubiona pora roku, niestety jest to także czas, kiedy dużo łatwiej dać się jakiemuś przeziębieniu, dlatego warto zadbać o to, by na naszym talerzu znalazła się odpowiednia dawka witamin i składników odżywczych. Dziś przepisy na rozgrzewające zupy!
W zeszłym tygodniu pisałam sporo na temat odporności: co jeść, by nie dopadło nas przeziębienie, co pić, by nie dać się zmiennej aurze. Katarzyna Choromańska z Poradni Dietetycznej Yanse, przygotowała sporo cennych wskazówek. Dziś dzieli się z nami przepisami na wzmacniające zupy. Gotowi?
Krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym
Składniki:
buraki
marchewka
kubek dyni piżmowej (ok. 300 g)
cebula
łyżka oliwy z oliwek
1,5 l wywaru z warzyw lub woda i 1 kostka BIO
filiżanka mleczka kokosowego
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki majeranku
kilka gałązek tymianku
sól, 1 łyżka naturalnego sosu sojowego
½ łyżeczki białego pieprzu
Przygotowanie:
Buraczki zawinąć w folię i upiec. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Zeszklić, dodać pokrojoną w małe kawałki warzywa Dodać przyprawy. Całość podsmażać przez kilka minut. Dodać obrane listki z tymianku, dolać wywaru. Dodać obrane i pokrojone kostkę upieczone buraki. Kolejno zmiksować. Doprawić solą, sosem sojowym, pieprzem
Buraki to źródło betainy, która pomaga w walce z wirusami i bakteriami. Jak również łagodzi dolegliwości związane z przeziębieniem. Ponadto dynia, która zawiera szczególnie dużo prowitaminy A, E oraz witamin B1, B2 i witaminy C wzmacnia odporność organizmu na infekcje układu oddechowego.
Zupa tajska
Składniki :
1l bulionu z kurczaka (ewentualnie z kostek)
duża pierś z indyka/100g krewetek
2 laski trawy cytrynowej
garść boczniaków
liście limonki
imbir i galanga
chilli
sok z połowy limonki
sos rybny
kawałek suszonego tamaryndowca lub odrobina pasty tamaryndowej
duża szklanka mleka kokosowego
Do podania:
kolendra, cienko pokrojona cebula, szczypior, kiełki fasoli mung, plasterki chilli, ćwiartka limonki
Przygotowanie:
Rozgnieść na miazgę białą część trawy cytrynowej i dodać ją do zupy, części zielone należy wrzucić w całości do bulionu. Bulion zagotować i dodać do niego trawę cytrynową, liście limonki, imbir, galangę i chilli. Indyka grillować i dodać do garnka. Dodać grzyby boczniaki, krewetki, sos rybny, sok z limonki i sos tamaryndowy i przyprawy. Na koniec wlać mleczko kokosowe. Zupę podawać serwować natką kolendry.
Trawa cytrynowa to źródło flawonoidów i luteiny przez co obniża gorączkę, pomaga na ból głowy i jest wykorzystywana również jest jako lek przeciwkaszlowy i antybakteryjny. Krewetki to źródło selenu, pierwiastka wzmacniającego odporność organizmu. Z kolei galanga zawiera galangole, które działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Zupa z selera
Składniki:
800 g korzenia selera
jabłko
cebula
3 łyżki masła klarowanego
ząbek czosnku
3 bulwy topinamburu
ok. 1 litra bulionu warzywnego
łyżeczka startej gałki muszkatołowej
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obierać i pokroić seler, jabłko oraz cebulę, czosnek. Podgrzać 2 łyżki masła i podsmażamy na nim czosnek, cebulę oraz seler. Dodać ok. 700 ml bulionu i gotować ok. 20 minut na średnim ogniu. Zmiksować zupę (można to zrobić np. za pomocą NutriBulleta) i ewentualnie dodać bulion. Doprawić Bulwę topinamburu ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Gdy bulwa przestygnie pociąć ją na plastry i grillować. Zupę podawać z chipsami z topinamburu.
Topinambur to źródło inuliny, która wspomaga rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelita i tym samym wzmacnia układ odpornościowy znajdujący się w przewodzie pokarmowym. Natomiast seler zasobny jest w witaminę A, E , C, witaminy z grupy B i cynk przez co wykazuje działanie przeciwzapalne.
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki
Składniki:
3 duże pomidory
3 średniej wielkości czerwone papryki
ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
garść uprażonych płatków migdałów
3 – 4 łyżki oliwy z oliwek + trochę do skropienia warzyw
5-6 świeżych listków bazylii
pół łyżeczki listków świeżego oregano
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory, papryki, czosnek ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Warzywa skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 20 – 30 minut. Zachować sok z warzyw. Czosnek, paprykę i pomidory pokroić na kawałki. Dodać je razem z sokiem z warzyw do bulionu Zagotować, schłodzić i zblendować. Zupę podawać posypaną prażonymi migdałami.
Papryka zawiera nie tylko witaminę C, która wspomaga funkcje immunologiczne w organizmie, ale również kapsaicynę. Substancja ta posiada właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne.