Gofry owsiane to jedno z tych dań, które pojawiają się w naszym menu regularnie. Są łatwe w przygotowaniu, prawie zawsze mamy w domu składniki niezbędne do ich przygotowania, można je podawać z domowym kremem czekoladowym, świeżymi owocami, albo grillować z serem kozim i podać z rukolą i suszonymi pomidorami. Mają jeszcze jedną zaletę: można je zapakować do torebki i mieć dla świetną przekąskę do parku dla dzieci.
Tak jak mówiłam: mamy w domu kilka sztandarowych dań, które regularnie przygotowujemy. Są to sprawdzone i uwielbiane przez nas sałaty, musli na soku z pomarańczy i mleku kokosowym, omlet marchwiowy, a na obiad ostre warzywne curry na mleku albo krem z batatów. Gofry owsiane jemy o różnych porach dnia. Wtedy, kiedy akurat najdzie nas ochota.
Kilka tygodni temu podzieliłam się z Wami pysznym przepisem na gofry z mąki kokosowej, ale przyznam szczerze, że i u mnie czasem nie wychodzą jak trzeba 😉 To trudna mąka. Zatem szukałam dalej, mieszałam, eksperymentowałam i oto przepis, który zawsze wychodzi.
Nie przedłużam, tylko dzielę się przepisem! Dajcie znać, czy Wam smakuje.
GOFRY
Pyszne gofry owsiane! (6-8 sztuk)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 mąki migdałowej (możesz zmielić migdały, wiórki kokosowe też świetnie smakują)
- 2 jajka
- szklanka jogurtu naturalnego (możesz zastąpić gęstym mlekiem kokosowym)
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki płynnego miodu
- opcjonalnie 2 banany
Przygotowanie:
Płatki owsiane, mąkę migdałową lub migdały/zblenduj na wysokich obrotach, by wszystko było tak drobne jak mąka. Wymieszaj z sodą. Dodaj jajka, jogurt lub mleko kokosowe, miód. Możesz dodać banany i całość jeszcze raz zblendować. Masa musi być gładka i mieć konsystencję gęstej śmietany. Możesz dodać trochę jogurtu lub mleka roślinnego, jeśli masz wrażenie, że jednak wyszło zbyt gęsto. Ale odrobinę. Rozgrzaną gofrownicę posmaruj olejem kokosowym i rozprowadź na niej masę. Gotowe!