Owsianka nie musi być nudna, mdła i bez smaku. Może być tak smaczna, że w połączeniu z kawą i książką, pomylisz ją z deserem. Oto przepis na moją ulubioną pieczoną owsiankę.
Pieczona owsianka to coś, co odkryłam mniej więcej cztery lata temu, kiedy urodziła się moja córka, a ja, jak na matkę karmiącą przystało, byłam wiecznie głodna! Płatki owsiane w tym wariancie okazały się zbawieniem z dwóch powodów:
- Można było przygotować jej większą ilość, podzielić na porcje, schować do lodówki i rano nie martwić się o śniadanie.
- Smakowała jak deser, a ja miałam ogromną chęć na słodycze.
Na blogu opublikowałam dwa przepisy na owsiankę, które podbiły nasze podniebienia (nawet Rudzikowe podniebienie, które na hasło owsianka raczej miłością nie pała), znajdziecie je tutaj:
Pieczona owsianka – nowy przepis
Ostatnio odkryłam jeszcze łatwiejszy sposób, który roboczo sobie nazwałam: pieczona owsianka razy dwa, bo tak najłatwiej zapamiętać proporcje dodawanych składników. Owsianka w takiej wersji smakuje doskonale jeszcze ciepła jako śniadanie, ale jeszcze lepiej po kilku godzinach czy następnego dnia, wyciągnięta z lodówki. Dla mnie jak ciasto! Jest to zmodyfikowana na moją modłę wersja przepisu Jakuba Kuronia.
Składniki:
płatki owsiane – 2 szklanki
mleko owsiane – 2 szklanki
jajka – 2 sztuki
banany – 2 sztuki
miód – 2 łyżki
wiórki kokosowe – 2 łyżki
1 szklanka bakalii: ja daję pół szklanki uprażonych wcześniej orzechów nerkowca i pół szklanki suszonych śliwek, ale mogą to być inne orzechy, pestki czy suszone owoce (daktyle czy figi smakują świetnie!). Warto też dodać siemię lniane z wiadomych powodów 😉
Przygotowanie:
W małym rondelku podgrzewam mleko owsiane (prawie do zagotowania się), płatki wsypuję do dużej miski i zalewam je gorącym mlekiem. Mieszam i odstawiam na kwadrans. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, funkcja góra-dół, prażę na suchej patelni orzechy i pestki. Banany, orzechy i śliwkę kroję na nieco mniejsze kawałki i wraz z wiórkami kokosowymi dodaję je do owsianki. Następnie dodaję dwa jajka i wszystko dokładnie mieszam. Przekładam owsiankę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wkładam je do piekarnika na 30 minut.
Pieczona owsianka smakuje doskonale z sezonowymi owocami. Zimą, gdy jest ich mały wybór, podgrzewam w rondelku mrożone maliny lub mango i polewam nimi owsiankę. Smacznego!