Pieczona owsianka to jeden z moich ulubionych pomysłów na… deser! No dobra, robię ją na śniadanie, ale serio, podana z kawką smakuje jak pyszne ciasto! Od jakiegoś czasu nie robiłam jednak pieczonej owsianki, bo miałam wrażenie, że to pomysł zarezerwowany na te poranki, kiedy mam więcej czasu, a ostatnio takich brak. Wydumałam jednak prostszy recept, który nie wymaga całej szafki składników i można wszystko przygotować dosłownie w 6 minut! Potem wkładamy całość w sumie na 35-40 minut do piekarnika ale w tym czasie można wziąć prysznic, umalować się do pracy, albo w weekend zrobić trening z DVD. Ja w tym czasie postanowiłam przygotować dla Was ten przepis:) Oto moja najnowsza wersja.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka kokosowego
1 jajko
1 szklanka sezonowych owoców – maliny, jeżyny, jagody, truskawki (mogą być mrożone)
2 łyżki miodu (idealnie wymienić je na namoczone we wrzątku daktyle, które zmiksujesz z odrobiną wody ale ja akurat nie miałam daktyli więc miód czy inne rozwiązanie, które wybierasz w domu do słodzenia, też jest ok)
2 łyżki oleju kokosowego
1-2 łyżki kakao (opcjonalnie)
2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
3 łyżki płatków migdałowych lub po prostu inne orzechy, jakie masz w domu
Przygotowanie:
Jak zawsze zaczynamy od tego, by rozgrzać piekarnik do 170-180 stopni. Opcja góra-dół. Mleko kokosowe mieszamy w dużej misce z jajkiem, kakao, olejem kokosowym i miodem. Możesz dodać też ulubione przyprawy: np. wanilię, kardamon, cynamon. Do miski dosypujemy 2 szklanki płatków owsianych (najlepiej w tej samej szklance, żeby zgadzały się proporcje;). Tutaj opcja: możesz dać pół na pół: jedną szklankę całych płatków, a drugą otrębów czyli drobno zmielonych np. w blenderze płatków, ale ja dziś zrobiłam wszystko w całych i też smakuje obłędnie a wymaga mniej czasu. Do tego dodaj wiórki kokosowe i wszystko wymieszaj. Bierzemy formę, wykładamy ją papierem i wykładamy na nią naszą mieszankę. Ja robię dość płaski placek, ale możesz zaszaleć i nawet ulepić z tego ciasteczka. Na wierzchu kładziemy owoce – dużo! Będzie więcej smaku, całość posypujemy płatkami migdałów lub orzechami i wsadzamy do piekarnika na 30-35 minut. Na pierwsze pół godziny możesz przykryć wszystko folią aluminiową lub pokrywką do formy (my akurat mamy taką formę z pokrywką) ale nie musisz. Na ostatnie 5 minut możesz wyciągnąć owsiankę i polać ją jeszcze jedną łyżeczką miodu, by się lekko skarmelizował na owocach i włożyć do piekarnika na ostatnie 5 minut.
Gotowe! Zaufaj mi, to brzmi dość skomplikowanie ale tylko za pierwszym razem. Zrobisz, to zobaczysz, że jest łatwo i szybko. Specjalnie opisałam wszystko z przesadną dokładnością, żeby było wiadomo o chodzi.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zajrzyj do mojej książki. Wrzuciłam tam całe mnóstwo podobnych 🙂 http://pannaannabiega.pl/kup-ksiazke/