Powiedzmy sobie szczerze: kto nie lubi gofrów albo puszystych placków a la pancake? W niedzielę, kiedy nie trzeba się spieszyć do pracy, to mój ulubiony pomysł na śniadanie!
I nie chodzi o to, że ich przygotowanie wymaga czasu – wprost przeciwnie, tym bardziej, że z każdym kolejnym razem dochodzi się do wprawy i to naprawdę jest kwestia kilku minut. W weekend po prostu można się nimi spokojnie delektować!
Jeśli chodzi o gofry, zazwyczaj serwuję w domu wariant z tego przepisu: http://pannaannabiega.pl/przepisy/przepis-gofry-owsiane/
ale czasem warto spróbować czegoś nowego! Tym razem ciasto usmażyłam na patelni jak tradycyjne pankejki, ale można je wlać do gofrownicy.
A oto i przepis:
Pankejki/gofry z mango i marakują
składniki (na 6 placków bądź gofrów):
· 90g pełnoziarnistej mąki ryżowej
· 25g mąki kukurydzianej
· 50g mąki jaglanej (można zmielić płatki jaglane)
· cukier kokosowy, ksylitol lub miód
· łyżeczka proszku do pieczenia
· esencja waniliowa bądź ziarna z laski wanilii
· szczypta soli
· 75 g miękkiego masła / można zamienić na olej kokosowy
· 2 jajka
· 150 ml mleka (może być roślinne, np. owsiane)
Przygotowanie:
Zmieszać ze sobą suche składniki. Rozbić jaja i dodać do nich miękkie bądź roztopione ale schłodzone masło oraz mleko. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć aż otrzymamy gładką masę. Pankejki smażymy na rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem patelni (olej kokosowy). Tym razem, by osiagnąć efekt puszystych i niewielkich placków, położyłam na patelni metalową obręcz od tortownicy w niewielkim rozmiarze. W ten sposób pankejki nie rozlały się na patelni.
Usmażone pankejki polałam zmiksowanym mango, posypałam suszonymi płatkami kokosa oraz pestkami z owoców marakui.
Voila! Smacznego 🙂
Zdjęcia: Iwona Montel