Sezon na dynię powoli dobiega końca. Trzeba wykorzystać te ostatnie dni jak najlepiej! Dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszne, rozgrzewające śniadanie pachnące pieczonym jabłkiem i cynamonem. Idą Święta!
Jak dobrze wiecie, przez długie lata byłam ogromną miłośniczką owsianki. Każdego dnia kombinowałam i wymyślałam coraz to nowe przepisy na moje ulubione śniadanie. I choć teraz jakoś dużo chętniej jem wszelkiego rodzaju omlety, placuszki czy po prostu jajka sadzone, to płatki owsiane nadal są pożerane w naszym domu w dużych ilościach. Często je rozdrabniam, mieszkam ze zmielonymi migdałami czy kokosem i używam zamiast mąki do różnego rodzaju wypieków. W weekendy lubimy pieczoną owsiankę, ale, raz na jakiś czas, nadal wracam do korzeni i robię tę tradycyjną owsiankę tyle tylko, że za każdym razem uatrakcyjniam ją innymi dodatkami. O tej porze roku rozgrzewam się pieczonym jabłkiem i dynią. Nelka też bardzo lubi to śniadanie.
Owsianka z pieczonym jabłkiem i dynią (składniki na 2 porcje plus małe dziecko 😉
· owsianka: 5-6 łyżek mieszanki różnych płatków, ok.1,5 szklanki mleka owsianego lub migdałowego, łyżeczka kakao lub karobu. Jako dodatki: miód i cynamon.
· upieczone: miąższ z kawałka dyni (może został z poprzedniego dnia, gdy szykowałaś krem z dyni?) i 1 jabłko przekrojone na pół, z wydrążonym gniazdem nasiennym.
Oba składniki powinny być ciepłe. Jeśli nie pieczemy dyni tuż przed podaniem, to podgrzewamy ją przez chwilę w piekarniku.
Wykonanie:
Mleko roślinne wlać do małego rondelka i podgrzać. Gdy będzie ciepłe, wsypać płatki i łyżeczkę karobu lub kakao, zagotować, zmniejszyć ogień i mieszając, czekać aż się stanie gęsta.
Przelać owsiankę do miseczek, przyozdobić kwałkami ciepłego jabłka bez skóry oraz dynią. Polać obficie miodem i posypać cynamonem. 🙂
Smacznego!
Zdjęcia: Iwona Montel.