Zazwyczaj jem omlety na słodko, bo co może lepiej smakować z rana niż omlet z malinami? Jednak raz na jakiś czas mam ochotę na wersję wytrawną. Taki omlet białkowy ze szpinakiem, siemieniem lnianym, pomidorem i odrobiną oscypka to także dobre rozwiązanie po treningu.
Omlet można przygotować na wiele sposobów, każdy ma swój. Dzisiaj podrzucam jeden ze swoich.
Składniki:
1 całe jajko plus 2 dodatkowe białka
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
kilka plastrów pomidora
liście świeżego szpinaku
3 plastry oscypka lub sera mozzarella
pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego, wrzucamy liście szpinaku, mieszamy. Gdy staną się miękkie, dodajemy jajka (wcześniej mieszamy jedno całe jajko plus 2 białka z łyżeczką siemienia lnianego). Dodajemy plastry pomidora i sera, po 2 minutach przewracamy na drugą stronę.
Gotowe!