Szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień? Masz już dość owsianki, jaglanki i jajek sadzonych? Oto przepis na pyszny i sycący omlet. Bez dodatku płatków owsianych, mąki, kasz a jednak na słodko, czyli idealne rozwiązanie również dla tych, którzy na śniadanie wolą unikać węglowodanów złożonych. No i najważniejsze: można go zrobić w kilka minut.
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam omlety. Jajek nie jem codziennie, ale zauważyłam, że kiedy postawię na takie śniadanie, przez dłuższy czas nie odczuwam głodu. Rano lubię jednak zjeść coś słodkiego, dlatego zdecydowanie wybieram omlety owocowe a nie wytrawne – te drugie wolę wieczorem. Wydumałam ostatnio taką oto wersję omleta. Spróbuj!
Składniki:
3 jajka
1 dojrzały banan
1 łyżka wiórków kokosowych
szczypta pieprzu
szczypta cynamonu
odrobina oleju kokosowego do smażenia
świeże owoce, które lubisz do posypania
opcjonalnie: sos czekoladowy
3 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka kakao
1 łyżka karobu
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy 3 białka na pianę, dodajemy do niej 2 żółtka (jedno odkładamy na później do czegoś innego lub wyrzucamy). W osobnej miseczce dokładnie rozgniatamy widelcem banana i dorzucamy do niego jajka, dodajemy przyprawy, wiórki kokosowe i mieszamy.
UWAGA! Omlet może się rozpadać na patelni, dlatego bardzo ważne, żebyśmy ją najpierw dobrze rozgrzali, posmarowali olejem kokosowym. Jeśli będzie mimo wszystko ciężko przewrócić, nie przejmuj się. Czasem tak się zdarza. Ja wtedy dzielę go na pół i przewracam w dwóch kawałkach. Smakuje tak samo dobrze a podany z owocami i tak wygląda fajnie 🙂
Gotowy omlet posypujemy świeżymi owocami. Ja uwielbiam go z sezonowymi: np. nektarynkami, malinami, truskawkami.
Jeśli masz ochotę polać go sosem czekoladowym, wrzuć wymienione składniki do blendera i gotowe! Smacznego!