Patentów na zdrową nutellę mamy w domu mnóstwo, bo nie wiem jak Wy, ale ja po prostu kocham czekoladę! Najbardziej lubię głęboki, aksamitny, wytrawny smak tej gorzkiej. Raz z prażonymi migdałami, innym razem z nutą chilli albo słonym karmelem. O matko! Czasem też mam chęć na coś bardziej deserowego. Tak czy siak ostatnio zupełnie przez przypadek popełniłam w domu nutellę, może bardziej gęsty sos czekoladowy do polewania naleśników, omletów czy placków owsianych i bananowych, po której Rudzik wylizał talerz i stwierdził: „To jest tak dobre jak „Ben and Jerry’s”. Oto prosty przepis!Nutellę w wersji fit przygotowywałam z różnych składników: na bazie konfitury ze śliwki i gorzkiego kakao albo np. na kremowym awokado. Żaden wariant nie był jednak tak smaczny jak ten, który ostatnio zrobiłam w domu zupełnie przez przypadek: z powodu braku składników. Zajrzałam do lodówki, zobaczyłam, co mam i postanowiłam zaryzykować. Było warto. Nie mogliśmy się opamiętać!
Składniki:
1 duży banan
3 łyżki gęstego mleka kokosowego
1 kopiasta łyżka karobu
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka czegoś słodkiego: syropu z agawy, klonowego, miodu. U nas poszedł w ruch fantastycznej jakości syrop klonowy, który akurat dostaliśmy w prezencie.
opcjonalnie:
1 łyżka masła migdałowego – to bardzo fajnie podkręca smak i sprawia, że delikatnie wyczuwasz chrupiące orzeszki
WAŻNE: Jeśli nie masz w domu karobu, możesz śmiało zrobić ten sos wyłącznie na kakao. Ja po prostu kocham delikatny posmak karobu i następnym razem zrobię ten sos wyłącznie na jego bazie. A co? Trzeba próbować 🙂
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gotowe!