Mleko migdałowe, owsiane, sojowe, ryżowe, z różnego rodzaju orzechów to idealny substytut tradycyjnego mleka. To, które jest dostępne w sklepach, często bywa słodzone lub zawiera różne konserwanty. Idealnie przygotowywać je w domu, ale kto ma na to czas? Okazuje się, że wcale nie potrzebujesz go tak wiele!
Mleka zwykłego staram się nie pić w ogóle, czasem zdarzy się, że z braku laku dodam odrobinę do kawy, ale bardzo rzadko. Jeśli mleczne produkty, to w niewielkiej ilości i tylko fermentowane: kefir, maślanka, twaróg, jogurty. Do kawy, płatków itd. staram się jednak dodawać różnego rodzaju substytuty mleka, stąd pomysł na przygotowanie w domu mleka migdałowego.
Do tej pory zwykle sięgałam po gotowe produkty, bo sami wiecie jak zapchany jest mój kalendarz, ale właśnie dlatego postanowiłam testować na sobie różne rozwiązania, które są zdrowe i każdy znajdzie chwilę, by je przyrządzić. Zaczynamy od dziś przepisem na mleko migdałowe, który podrzuciła mi Jagoda Podkowska z Centrum Rehabilitacji Sportowej.
Mleko migdałowe – przepis
1 szklankę migdałów zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 2h. Po dwóch godzinach wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy pół litra wody i blendujemy. Całość odsączamy (gaza itp.) – ta część zajmuje najwięcej czasu, ale można powiedzieć, że “samo się robi”.
Jak widzicie nic prostszego, a mleko wychodzi najlepsze na świecie! Tą samą metodą możemy przygotować mleko ryżowe, owsiane, z orzechów nerkowca czy wszystkich innych.
Pycha!
Pingback: Co jeść po treningu? Dietetyk radzi! : Panna Anna Biega()