W piątek zupełnie przypadkowo trafiłam na Zdrowe Warsztaty Kulinarne dla… Zabieganych. Potraktowałam drugie słowo dwuznacznie i postanowiłam zajrzeć. Było miło, zabawnie i można było się sporo nauczyć. Nie będzie gadania o tym jak uczyłam się namaczać papier ryżowy, a później zapragnęłam tak dobrze siekać jak kucharz, który nas prowadził. Będzie konkretnie, jak zawsze czyli przepis.
Warsztaty odbywały się w Centrum Inspiracji Kulinarnych Bosch. Zostaliśmy podzieleni na grupy, wraz z koleżanką przygotowałam spring rollsy. Pierwszy raz w życiu wreszcie miałam okazję pobawić się papierem ryżowym i jest nauczka: trzeba delikatnie, z wyczuciem i miłością 😉 by nie posklejać pojedynczych części. Spring rolls to dobry pomysł na przekąskę z kilku powodów:
– sam decydujesz, co włożysz do środka: mogą być wegańskie, wegetariańskie lub z łososiem, kurczakiem, krewetkami,
– sos zmienia smak: przygotowujesz go samodzielnie w domu, więc masz gwarancję, że nie jesz świństwa i bawisz się smakiem. Zarówno wariant łagodny na bazie jogurtu jak i pikantny z chilli czy sezamowy będą smakowały idealnie!
– to smaczny pomysł na to, by nie znudzić się warzywami.

A teraz konkrety:
Przepis Konrada Birka, szefa kuchni w restauracji Sowa i Przyjaciele.
Spring rolls z chrupiącymi warzywami podane z sosem sojowym ze świeżą kolendrą, imbirem i chilli
Składniki dla 20 osób:
10 arkuszy papieru ryżowego
2 awokado
3 pomidory bez skóry
2 ogórki
2 oczyszczone zielone papryki
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family
2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
100 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu pszczelego
1 łyżka posiekanego, marynowanego imbiru
½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli lub łyżeczka pasty sambal oelek
1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
Sok z 1 limonki
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
100 g kiełków rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Papier ryżowy namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w duże słupki i ułożyć razem z sałatami na papierze ryżowym. Całość skropić lekko olejem sezamowym i zawinąć formując rulon.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem i doprawić.


I na deser jeszcze pyszna sałata. Sama robię bardzo podobną na co dzień do pracy. Możecie modyfikować składniki w zależności od tego, co macie w lodówce. Oto przepis na:
Autorską sałatę Katarzyny Skrzyneckiej


Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kurczaka, zamarynowane w sosie sojowym, suszonym czosnku w pudrze i kolorowym pieprzu
½ główki sałaty lodowej (ew. opakowanie mieszanki sałat)
2 pęczki rukoli
1 zielony ogórek pokrojony w plastry
Garść kiełków słonecznika
2 łyżki pestek dyni lub słonecznika prażonych na suchej patelni
Sos:
Oliwa z oliwek lub olej arachidowy
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zamarynowanego kurczaka upiec na grillu z każdej strony, wystudzić i pokroić w plastry.
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem i doprawić do smaku.
Umytą rukolę połączyć z porwaną sałatą lodową, ogórkiem, kiełkami, pestkami oraz przygotowanym wcześniej kurczakiem. Przed podaniem skropić sosem.