Soczyste białe mięso, słodkie jak miód pieczone bataty, a do tego chrupiąca zielona sałata – o ten obiad pytacie mnie od kilku dni, dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem!
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam bataty! Mogłabym się nimi zajadać codziennie, na szczęście moja rodzina myśli podobnie. Kiedy wczoraj po raz kolejny na stole pojawił się ten obiad, Rudzik wydusił tylko z siebie: „Kochanie, możesz to gotować siedem dni w tygodniu!”. Może siedem to przesada, ale dwa razy chętnie taki obiad zjem.
Składniki: (na 3-4 osoby)
- 2 duże bataty
- 2 piersi kurczaka
- 2 jabłka
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- pieprz
- sól himalajska
sałata:
ulubiona mieszanka zieleniny (u mnie zwykle sałata z rukolą)
odrobina sosu (przepis poniżej)
garść suszonej żurawiny
garść uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika
ulubione kiełki
sos/dressing:
(1 łyżkę sosu kradnę do sałaty, cała reszta służy mi do polania kurczaka)
1/2 łyżki soku z cytryny
łyżka miodu
2-3 łyżki wody
szczypta cynamonu
3 łyżki ostrej musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni. Blachę wyciągam i wykładam papierem do pieczenia. Papier smaruję odrobiną oleju kokosowego. W tym czasie kroję bataty w kostkę (ja ich nie obieram, jemy ze skórką, można ją lekko oczyścić szczotką) i wrzucam je do miski. Polewam 2 łyżkami oleju kokosowego i posypuję odrobiną soli. Wszystko mieszam. Gdy piekarnik jest rozgrzany, wkładam do niego na chwilę blachę z papierem, w tym czasie kroję pierś kurczaka na nieco cieńsze kawałki.Po dwóch minutach wyciągam blachę i układam na niej kurczaka – lekko prószę go solą oraz pieprzem oraz bataty. Blachę wkładam do piekarnika na 20 minut i w tym czasie przygotowuję dressing oraz sałatę.
Wszystkie składniki dressingu wrzucam do blendera, ale spokojnie można je też wymieszać w misce – tak robię na wyjazdach i też działa 🙂 Do salaterki wrzucam zieleninę, na patelni prażę przez chwilę pestki słonecznika (nie muszą być prażone, ja po prostu bardzo takie lubię;). Sałatę mieszam z 1 łyżką dressingu i dodaję resztę składników. Kroję jabłko.
Po 20 minutach wyciągam z piekarnika blachę i polewam kurczaka połową dressingu. Na blachę dodaję jabłko i wkładam wszystko na 10 minut. Po 10 minutach dorzucam resztę dressingu i wkładam do piekarnika jeszcze na kilka minut. Gotowe!