Za chwilę Sylwester. Z tej okazji przepis na kulki mocy – w końcu trzeba mieć energię, by z przytupem wejść w Nowy Rok!
Czekasz na ten wieczór od dawna, czy raczej należysz do tej grupy ludzi, którzy na samo hasło „Noc Sylwestrowa” machają ręką i mówią: „Nie lubię! Nikt nie będzie mi mówił, kiedy mam się bawić. A może nie będę w humorze? Bez względu na to, czy wybierasz się na huczny bal i będziesz tańczyć do białego rana, czy na sztukę do teatru albo na maraton filmowy do kina, czy organizujesz spotkanie u siebie w domu, jeść coś trzeba, bo przed Tobą długa noc. Dlatego dziś przepis na smaczną i zdrową przekąskę, która doda Ci powera nie tylko przed treningiem, ale też w ostatnią noc roku. Oto przepis na kulki mocy!
Kulki mocy
Składniki:
3/4 szklanki świeżych daktyli (lub suszonych, namoczonych przez kilka godzin)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki orzechów laskowych lub płatków owsianych
2 łyżki surowego kakao/karobu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze (ja to robię w Thermomixie), a z gotowej masy ulep kulki wielkości orzecha włoskiego. (Masę wkładam do lodówki na min. kwadrans, a najlepiej na godzinę, by po tym czasie lepić z niej kształtne kuleczki.)
Na koniec obtocz je w surowym kakao, karobie lub ziarenkach sezamu. Możesz też do tego użyć siemienia lnianego, maku, nasion chia, czy wiórków kokosowych.
Kulki mocy można przechowywać do tygodnia. Trzymamy je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. W zamrażalniku mogą czekać nawet kilka miesięcy!
Kostki z ciecierzycy i orzechów w czekoladzie
(przepis zainspirowany blogiem: http://www.fitsweets.pl/)
Składniki:
· 120g ciecierzycy z puszki
· 35g daktyli
· 2 łyżki syropu z daktyli)
· 20g masła orzechowego (ja uwielbiam z orzechów nerkowca!)
· 1 łyżka oleju kokosowego
· 50g czekolady (najlepiej z 70% kakao lub więcej) rozpuszczonamy w 2 łyżkach mleka roślinnego oraz 1 łyżeczce oleju kokosowego
Przygotowanie:
Daktyle zalej wrzątkiem, a ciecierzycę dokładnie opłucz. Kiedy daktyle zrobią się miękkie zblenduj wszystkie składniki. Następnie uformuj kulki bądź kostki, które obtaczaj w czekoladzie rozpuszczonej z mlekiem i olejem. Gotowe zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Można je zamrozić.
Smacznego i wspaniałej zabawy!
Zdjęcia: Iwona Montel – aimframe