Miałam ochotę zrobić w domu kokosowe kulki. Przygotowałam sobie stanowisko pracy, zapowiedziałam w domu, że będzie deser, a tu… Okazało się, że wszystko mam poza wiórkami kokosowymi! I tak oto z przypadku powstał przepis na pyszne kulki jaglano-orzechowe.
Szukałam w sieci przepisu na fit rafaello. Znalazłam kilka takich, które brzmiały pysznie więc zainspirowałam się nimi, powymieniałam składniki i powstały kulki jaglano-orzechowe. Oto przepis!
Kulki jaglano-orzechowe
Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
3/4 szklanki mleka migdałowego
1/4 szklanki wody
5 łyżek rozdrobionych orzechów nerkowca + kilka do obtoczenia kulek
4 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka miodu (w wersji wegańkiej może to być dowolny syrop słodzący np. daktylowy)
Przygotowanie:
Kaszę przelałam wrzątkiem dwa razy, by pozbyć się goryczki, a następnie gotowałam w mleku migdałowym i wodzie na małym ogniu, aż wchłonęła cały płyn. Chwilę ostudziłam przełożyłam do blendera (ja używam Thermomixa) i dodałam pozostałe składniki czyli: 5 łyżek rozdrobnionych orzechów (pocięłam je w TM, ale można to spokojnie zrobić w blenderze), dodałam łyżkę miodu, 4 łyżki masła orzechowego i wszystko zmiksowałam, ale nie na bardzo jednolitą masę tylko taką dość „konkretną”, z której można lepić kulki. Ulepiłam kulki, obtoczyłam je w rozdrobnionych nerkowcach i odstawiłam na kilka godzin do lodówki. Pycha!
Polecam też pyszny przepis na kulki mocy i pyszne kulki z ciecierzycy: http://pannaannabiega.pl/przepisy/kulki-mocy-czyli-power-balls-przepis-sylwestra/