Czy ze słodyczy trzeba zupełnie rezygnować? Absolutnie nie! Możesz sama zrobić pyszne i zdrowe przysmaki. Dziś przepis na fit rafaello z kaszy jaglanej. Idealne do porannej kawy!Nie martw się: ja też uwielbiam słodycze, dlatego wciąż kombinuję i szukam pomysłów na to, jak dogodzić swemu podniebieniu, ale jednocześnie ciału i duszy. Tak, duszy również, bo przetworzone, pełne cukru jedzenie nie dość, że daje o sobie znać w postaci dodatkowych centymetrów w udach czy w pasie, to jeszcze obniża samopoczucie. Owszem, poczujesz chwilowy przypływ energii, ale zaraz po nim znużenie, a nawet przygnębienie.
Dlatego warto postawić na słodkie przekąski, które sama przygotujesz!
Oto pyszne i proste w przygotowaniu fit rafaello z kaszy jaglanej. Doskonałe do kawy i książki oraz na domowe party. U mnie na siłowni ostatnio zrobiło furorę 😉
Składniki:
- 200 ml mleka kokosowego
- 75 g suchej kaszy jaglanej
- 60 g mąki migdałowej
- 60 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki dobrej jakości miodu lub 2 łyżki miodu i 1 łyżka syropu klonowego
- migdały blanszowane do umieszczenia w środku kulki (kilkanaście sztuk, wszystko zależy od tego, jak duże kulki uformujesz). Proponuję podpiec je w piekarniku ok. 8 min, żeby przyjemnie chrupały, ale jeśli nie masz czasu, nie zwracaj sobie głowy. I tak będą smaczne!
- kilka łyżek wiórków kokosowych do obtoczenia
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem dwa razy, by pozbyć się goryczy, a potem zalej mlekiem kokosowym i doprowadź do wrzenia. Kiedy kasza się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 10 min, aż się wchłonie całe mleko. Ugotowana kaszę odstaw na kilka minut, by przestygła następnie przełóż ją do blendera (ja używam w tym celu Thermomixa) i dodaj mąkę migdałową, wiórki kokosowe (pamiętaj, by zostawić kilka łyżek do obtoczenia), miód i/lub syrop klonowy i dobrze wymieszaj składniki.
Formuj kulki – lepiej smakują te niezbyt duże, umieść w środku każdej z nich blanszowany migdał (to ulubiona czynność Nelki;), a następnie obtocz je w pozostałych wiórkach i schłodź w lodówce lub przy obecnej aurze – na balkonie 😉
Przepis pochodzi z książki Julity Bator „Zamień chemię na energię”, którą przy okazji z całego serca polecam. (a teraz jest na nią promocja w Znaku na 72%! Właśnie zauważyłam! Możesz kupić książkę za 9,77 pln, podrzucam link: https://www.znak.com.pl/ksiazka/zamien-chemie-na-energie-zdrowie-i-sila-na-wynos-julita-bator-116946).
Miłego i smacznego dnia!