Zacznę od tego, że w tłusty czwartek powinniście zjeść to, na co tylko macie ochotę. Lubicie pączki? Proszę bardzo! Chcecie zjeść lody o smaku słonego karmelu? Nie dziwię się! My z Rudzikiem też uwielbiamy! Jestem zdania, że czasem każdy powinien sobie dogodzić, nawet, jeśli nie jest to dla nas zdrowe, ale dla tych którzy dbają o linię i to, by w diecie mieć jak najmniej przetworzonej żywności nawet w tłusty czwartek, mam przepis na słodki, czekoladowy mus.
Tak w ogóle to chciałam Wam przypomnieć, że dawniej w tłusty czwartek wcale nie opychano się pączkami ani faworkami tylko mięsem i raczono winem. Gdybyśmy chcieli być wierni tradycji, to powinniśmy zaserwować sobie solidnego burgera i tak dzisiaj zrobię!
Ale dla wszystkich słodkolubnych przepis na czekoladowy mus zainspirowany blogiem tendingthetable.com.
Mus z kakao i tahini (jedna duża szklanka smoothie bądź dwie porcje musu)
SKŁADNIKI
3/4 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki pasty sezamowej tahini (użyłam jasnej) – myślę, że z masłem orzechowym będzie jeszcze lepsze! Next time spróbuję na pewno!
3 łyżki naturalnego kakao w proszku
3 daktyle medjool (miękki, kremowe)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/ bądź odrobina ziarenek z prawdziwej wanilii
1 szklanka lodu
PRZYGOTOWANIE
Połącz mleko kokosowe, tahinę, kakao w proszku, daktyle i wanilię w kielichu blendera o dużej mocy. Mieszaj na wysokich obrotach, zatrzymując się, by kilkakrotnie zeskrobać boki blendera, aż będą gładkie. Dodaj lód i mieszaj na wysokim poziomie, aż masa będzie gładka. Można podawać z bitą śmietaną kokosową, kakao i sezamem.
Smacznego!
Zdjęcia: Iwona Montel