Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam słodkie koktajle na drugie śniadanie albo tuż po treningu. To również idealne rozwiązanie, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, co da się przygotować w 5 no może 7 minut. Jeśli chodzi o smoothie to działam zupełnie jak z sałatami: nie korzystam z gotowych przepisów, tylko za każdym razem wrzucam to, co akurat mam w domu. Dziś udało się wyczarować pyszny i zdrowy deser o smaku czekolady!
W Cinque Terre pogoda nam sprzyja. Wynajęliśmy niewielki apartament z kuchnią, żeby samemu przygotowywać posiłki. Kupiłam sporo świeżych owoców, warzyw i kombinuję. Oczywiście pojechaliśmy na zakupy, by wyposażyć się w składniki, których zawsze używamy np. orzechy, kakao, mleko roślinne (w domu staram się przygotowywać je sama, ale na wakacjach już nie przesadzamy;). Dziś na drugie śniadanie miałam ochotę na coś słodkiego. Przygotowałam zatem smoothie na bazie mleka migdałowego, z bananem, kakao i odrobiną masła orzechowego. Proste jak drut a smaczne jak najlepsze gelato!
Składniki (na dwie osoby):
1 banan
1 łyżka kakao
1 łyżka dobrej jakości masła orzechowego (najbardziej lubię migdałowe lub z nerkowców)
mleko roślinne
Wszystkie składniki zblendowałam i gotowe!
Tip: latem fajnie jest zmrozić banana. Dzięki temu będziesz mieć coś na kształt lodowego shake’a. Pycha!