Czy jem słodycze? Jem! Ale staram się, żeby większość rzeczy, które lądują na moim małym talerzyku, było domowej roboty. Wtedy wiem, co włożyłam do środka i mogę dowolnie podmieniać składniki na zdrowsze – przynajmniej w moim przekonaniu – kiedy znajdę przepis, który mnie nęci… Dziś właśnie taka wariacja! Oto ciasto migdałowo-kokosowe bez mąki i masła. Bez obaw – wersja fit smakuje obłędnie!
Czy Wy też tak macie, że eksperymentujecie, modyfikujecie, podmieniacie składniki? Ja jestem uzależniona od takich prób. Rudzika czasem szlag trafia, bo jak się łatwo domyślać podczas eksperymentowania nie zawsze wszystko się udaje. Czasem trzeba wielu prób, by dojść do przepisu idealnego. „Nie możemy jak normalni ludzie zrobić tego według przepisu?” – słyszę często. Możemy, ale czy życie nie jest ciekawsze, gdy eksperymentujemy, popełaniamy błędy, próbujemy, by na końcu drogi uzyskać spektakularny efekt? I to taki nasz własny, nie według czyjegoś przepisu?
Dziś mam dla Was taką pyszną wariację na temat ciasta kokosowo-migdałowego. Zainspirował mnie przepis Yotam Ottolenghi, który oryginalnie był z mąka pszenną i masłem. Ponieważ pszenicy staram się unikać, użyłam mąki kasztanowej, jaglanej i migdałów, a zamiast masła dodałam olej kokosowy.
Ciasto migdałowo-kokosowe bez mąki i masła
Składniki (na około 10-12 kawałków, okrągła tortownica o śr. 23 cm)
· 160 g oleju kokosowego w formie płynnej plus dodatkowa łyżka do smarowania tortownicy
· 180 g zmielonych migdałów bez skórki
· 60 g wiórków kokosowych
· 80 g cukru trzcinowego + 80 g cukru z kokosa
· 70 g mąki (połączyłam mąkę jaglaną z mąką kasztanową)
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· ¼ łyżeczki soli
· 4 duże jaja
· 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
· drobno startej skórki z 2 cytryn (2 łyżeczki) bądź skórki suszonej na proszek (sklep eko)
· 150g świeżych bądź mrożonych jagód (użyłam mrożonych borówek, czerwonych pożeczek i jeżyn)
· 20 g płatków migdałów
Wykonanie:
● Wysmaruj i wyłóż od spodu papierem okrągłą blaszkę do ciast o średnicy 23 cm. Rozgrzej piekarnik do 180C – nagrzewanie góra i dół.
● Umieść zmielone migdały, wiórki kokosowe, cukier, mąki, proszek do pieczenia i sól w misce miksującej i ubij trzepaczką, aby napowietrzyć i usunąć grudki.
● Umieść jajka w oddzielnej średniej misce i lekko ubij. Dodaj roztopiony tłuszcz kokosowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny i wymieszaj jeszcze raz, aż dobrze się połączą. Wlej całość do suchej mieszanki i dokładnie połącz. Delikatnie wmieszaj (mrożone) owoce, a następnie przelej całość do formy. Posyp na wierzchu płatkami migdałów i piecz przez 50-55 minut lub do momentu, aż szpikulec włożony do środka ciasta wyjdzie czysty. Uważnie obserwuj to pod koniec procesu: duża liczba jaj w cieście oraz olej kokosowy oznaczają, że ciasto może przejść od płynnego w środku do bardzo wypieczonego w ciągu kilku minut. Można przykryć delikatnie folią aluminiową bądź papierem gdyby wierzch za bardzo zaczął sie rumienić. Powinien być jednak brązowawo-złoty.
● Nawet gdyby nie doszło do całkowitego wypieczenia, nie należy się obawiać, tylko wyciągnąć ciasto z piekarnia, ostudzić i w miarę możliwości odstawić na trochę w chłodne miejsce. Po kilku godzinach w chłodzie środek i całość „dojdą”.
● Ciasto może być przechowywane w szczelnym pojemniku przez 3 dni lub owinięte folią aluminiową. Zamrożone przechowuje się również dobrze przez okres do miesiąca.
Smacznego!
Zdjęcia: Iwona Montel