“Kochanie, czy moglibyśmy wypierniczyć z kuchni te mąki jaglane, gryczane, ryżowe i nie wiem jakie jeszcze i upiec takie normalne ciasto? Takie z mąki pszennej?” – prosi mnie od dawna mój mężczyzna. Naleśniki smażę już osobno: jemu tradycyjne, jasniutkie, gładziutkie i proste w obsłudze ze względu na konsystencję, a sobie mieszam różne mąki i wiadomo: raz wyjdzie lepiej raz gorzej, choć mam swoje ulubione receptury. Ale dziś, z okazji zbliżającego się Dnia Ojca, podaję przepis na “NORMALNE” ciasto, bo każdy chłop czasem powinien takie dostać, a mój to uwielbia!
Jest kilka ciast, które tata Nelki pałaszuje z zamiłowaniem i bynajmniej moich jaglanych wypieków nie ma na tej liście 😉 Życie! Dlatego z okazji Dnia Ojca w naszym domu będzie pachnieć “PRAWDZIWYM” (w mniemaniu wielu mężczyzn) ciastem. Ze względu na sezon będzie to wypiek z rabarbarem. Oto przepis:
Składniki:
rabarbar – ilość zależy od tego, jak bardzo rabarbarowy chcecie mieć wypiek
130g masła
3 jajka
130g cukru trzcinowego
200g mąki pszennej
15g proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jak zwykle zaczynamy od tego, by rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Rabarbar oczyszczamy, kroimy w kawałki i nacinamy (robimy paseczki). Do dużej miski wrzucamy: jajka, mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej mikserem). Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy, na górze układamy ponacinane kawałki (nacięciami do góry). Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut (warto pilnować i sprawdzać już po 30 min.). Ciasto pozostawiamy w formie do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Niech im będzie, niech w Dzień Ojca domy pachną “PRAWDZIWYM” ciastem 😉
Smacznego nasi kochani tatusiowie!