Znudziła Ci się owsianka? A może szukasz alternatywy dla chleba? Ciastka owsiane możesz zrobić na wiele sposobów: na słodko, na słono, na ostro. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni i od tego, co akurat masz pod ręką. Oto mój przepis.
Zacznijmy od tego, że trudno o prostszy sposób na przygotowanie smacznej przekąski. Ciastka/chlebki owsiane robi się łatwo, szybko i przyjemnie, bo czysto:)
Składniki:
– Różnego rodzaju płatki: orkiszowe, jaglane, żytnie, owsiane, quinoa, amarantus (możesz wybrać jeden rodzaj lub wymieszać wszystkie. Ja kombinuję zazwyczaj ze wszystkim, co akurat mam w domu).
– Różnego rodzaju orzechy: nerkowca, włoskie, brazylijskie, migdały etc.
– Odrobina jogurtu naturalnego (np. małe opakowanie)
– Żółtka jajek (ilość zależy od tego ile weźmiesz płatków, ale ok 3-4 żółtek)
Alternatywnie:
– do słodkich ciastek: gorzka czekolada, miód, rodzynki, żurawina itd.
– do wytrawnych: posiekane suszone pomidory, posiekane oliwki, bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
– Delikatnie siekamy: orzechy włoskie, migdały, płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, quinoa (co tam macie pod ręką), dorzucamy odrobinę suszonych owoców (np. żurawina), wszystko wrzucamy do dużej miski, dodajemy kilka żółtek, odrobinę jogurtu naturalnego i lepimy ciastka. Układamy je na papierze do wypieków, z wierzchu można posmarować je miodem i posypać płatkami migdałowymi. Następnie wystarczy wstawić je do rozgrzanego piernika (temp. 180 stopni) i pilnować! Pieczemy ok. 15-20 minut, ale pilnujmy, bo można je łatwo spalić, jeśli przeoczymy moment!
Smacznego!